Chleb z cukinii

Witajcie.
Szukałam chleba, który mogłabym jeść i sobie nie szkodzić. I tak znalazłam ten chlebek, który jest bez laktozy, bez mąk zbożowych a co za tym idzie bez glutenu i bardzo ważne że jest niskoweglowodanowy. Smakuje świetnie praktycznie z wszystkim. Ma lekko kokosowy smak co w niczym nie przeszkadza. Dzisiaj na plażę zabrałam sobie kanapkę z szynka i zielonym ogórkiem 😋😋. Można przechowywać go w lodówce 4-5dni.w środku jest lekko wilgotny,którą nadaje mu cukinia. Cóż więcej mogę powiedzieć spróbujcie i przekonajcie się sami.

Czas wykonania
90 min

Potrzebujemy
Piekarnik
Keksowkę
Papier do pieczenia
Tarkę do warzyw

Skladniki

# 350 g cukinii
# 150 gram mąki kokosowej
# 6 jajek
# 1 łyżeczka czubata sody oczyszczonej
# 1/4 soku z cytryny
# 1/2 łyżeczki soli
# 4 łyżki smalcu bądź oleju kokosowego bądź masła klarownego

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Keksowkę wyłożyć papierem do pieczenia
Cukinie zcieramy na tarce na małych oczkach
Rozpuszczamy tłuszcz tak by był płynny.
Wbijamy jajka do miski, dodajemy sok z cytryny, kolejno
Sól
Sodę, mąkę koko i resztę składników. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, bądź zwyczajnie ręką. Wykladamy do keksowki i pieczemy przez 50/60 min.
Po upieczeniu keksowkę obracamy do góry nogami wkładając chleb na deskę.
Odklejamy papier i kładziemy chleb na jakiejś kratce. Po wystygnieciu można kroić.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego i dajcie znać czy Wam smakował.
Pozdrawiam
Bożena

Komentarze

  1. ten chlebek musi być znakomity, wygląda bardzo apetycznie, kradnę przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij i koniecznie daj znać jak Ci smakował

      Usuń
    2. spóżniłam się troszkę z oceną, robię już trzeci raz i za każdym razem jest coraz pyszniejszy. Super przepis. dziękuję Pani Bożeno

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kicham cukinie w każdej postaci a ten przepis jest bardzo zachęcający.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kicham cukinie w każdej postaci a ten przepis jest bardzo zachęcający.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Wersja słona ciasta z płatków owsianych

Ciasto kasztanowe. Bez glutenu i laktozy