Schab w soli

Soczysty i pyszny schab pieczony w grubej soli.

Składniki jak zawsze zależne od ilości, którą chcecie przyrządzić. U mnie jest to na 2 osoby

60dkg schabu bez kości

Sól gruba (ile wystarczy)

Rugola

Pomidorki koktajlowe

Parmezan

Olej z oliwek

Przygotowanie :

Bierzemy wąski pojemnik (u mnie jednorazowe do pieczenia), wsypujemy na spód sól aż przykryje dno, po czym wkładamy schab i zasypujemy dokładnie solą. Wstawiamy do piekarnika na 220 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Po upieczeniu rozbijamy sól i wyciągamy schab, opłukać pod zimną wodą oraz zostawić do wystygniecia.

Nasz wystudzony schab kroimy na cienkie plastry i układamy na talerzu Na wierzch posypujemy :pokrojona rugola, pomidorki koktajlowe i cieniutko pokrojony ser parmezan. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego.

Danie łatwe i bardzo smaczne.

Zaskoczycie swoich gości.

Schab nie jest słony.

Można przygotować dzień wcześniej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb z cukinii

Z larwy w motyla