Hummus z buraka

Zostawię Wam przepis który obiecałam na hummus z buraka. Jest bardzo dobry do kanapek i do mięs.
Do przyrządzenia potrzebujemy:
# 3 buraki średniej wielkości
# puszka ciecierzycy
# 2 łyżki Tahiny
# sok z 2 cytryn
# sól

Przygotowanie :

Buraki gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku, zawijajac w folię aluminiową. Muszą być ugotowane do pełnej miękkości. Jeżeli nie mamy gotowej Tahiny możemy przyrządzić sami. Podaję sposób.
Nasiona sezamu pół szkl. prażymy na patelni, gdy są gotowe miksujemy przez około 10 min dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, masa musi być zupełnie gładka.
Buraki zcieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy 2 łyżki Tahiny, ciecierzyce (wypłukać) sól. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, dodając na koniec sok z cytryny.
Możemy doprawić według własnego smaku.
Pysznie i zdrowo.
Zachęcam do wypróbowania 😊
Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni