Parmeggiana czyli grilowany bakłażan alla lazania

Parmeggiana to danie bardzo popularne i smaczne we Włoszech. Jest też dość kaloryczne, więc postanowiłam iż zrobię równie smaczną wersję odchudzona. Wyszła przepyszna i pachnąca. Można też zrobić w wersji wegetarianskiej pomijając mięso.

Potrzebne skladniki :

# 3 bakłażany średniej wielkości
# 40 dkg zielonej piersi z kurczaka
# 2 puszki pomidorów bez skóry, bądź świeże pokrojone
# cebula
# 2 ząbki czosnku
# 10 dkg mozzarelli (u mnie bez laktozy)
# 10 dkg starego parmezanu
# przyprawy :sól, bazylia opcjonalnie pieprz

Przygotowanie :

Zaczynamy od bakłażana. Myjemy i kroimy na plastry średniej grubości, solimy dość obficie i zostawiamy na kilka godzin, aż puszcza sok i pozbedziemy się w ten sposób goryczki.

W tym czasie przygotowujemy sos :

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Zmielone mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy najlepiej bez tłuszczu.
Gdy mięso jest gotowe dodajemy czosnek, cebulę, pomidory i przyprawy. Jeżeli jest mono gęste dolać odrobinę wody i tak dusimy przez około godziny aż wyparuje woda a sos stanie się gesty.

Przygotowyjemy drobno pokrojoną Mozzarellę i parmezan.
Gdy nasz bakłażan jest gotowy zaczynamy grilowac (ja to robię na patelni żeliwnej do grilowania)

Gdy już wszystko mamy przygotowane w foremce wysmarowanej masłem i polane odrobina sosu układamy warstwowo
grilowany bakłażan, sos, mozzarella, parmezan. Układamy tak jakbyśmy robili lazanie do skończenia składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być sos i sery.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika na 220 stopni i pieczemy około 50 min.

Zapach i smak nie do zapomnienia. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się ze mną wrażeniami.
Życzę smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni