Ciasto kasztanowe. Bez glutenu i laktozy
Wrzucam przepis na łatwe i szybkie ciasto z mąki kasztanowej bez glutenu i laktozy. Oczywiście osoby, które nie mają przeciwwskazań mogą używać normalnej mąki ciasto wyjdzie tak samo.
Skladniki :
# 3 jajka
# 1/2 szkl cukru (u mnie był kokosowy pół na pół z inuliną)
# 1,5 szkl mąki kasztanowej
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( b/ g)
# 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
# 3 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
# 1 łyżka wody
# około 1/2 kg owoców (śliwki, jabłka etc)
Przyrządzanie :
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiąść z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmniejszając obroty miksera do minimum. Dodać olej, wodę i wanilię. Wszystko zmiksować.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (b/g).
Ciasto wylać do formy i ułożyć owoce.
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni przez około 40 min. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego.
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena
Komentarze
Prześlij komentarz