Ciasto pomarańczowe

Fajny przepis na ciasto pomarańczowe.
Lekko gorzkawy i mocno pomarańczowy smak.
Goryczki dodaje nam skórka pomarańczowa , gdyż w tym przepisie używamy całą pomarańczę.

Składniki:

# jedna duża pomarańcza Bio
# 3 jajka
# 200 g cukru ja( dałam kristol)
# 100 ml oleju słonecznikowego
# 250 g mąki ( ja używam mąki kasztanowej)
# proszek do pieczenia.

Przygotowanie;

Pomarańczę myjemy kroimy na kawałki razem ze skórką i miksujemy na krem.
Do osobnej miseczki wybijamy jajka i uciekamy z cukrem przez 5 min.Gdy jajka mamy utarte dodajemy naszą zmiksowaną pomarańczę mieszamy.
Dokładamy resztę składników począwszy od oleju,proszek, mąka.
Wszystko dokładnie mieszamy .Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy 40/50 minut.Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Nowe doswiadczenie i nowy egzotyczny smak ,warto wypróbować.
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni