Jabłecznik z mąk mieszanych

Zostawiam Wam przepis na szybki jabłecznik.Smakował wybornie.

Składniki:

# 3 jajka
# 1/2 szkl cukru  kokosowego
# 1,5 szkl mąki w tym:
#3/4 szklanki mąki kasztanowej
# 0,5 szkl mąki owsianej
# 2 łyżki mąki ryzowej
# 1 opakowanie proszku do pieczenia ( b/ g)
# 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii( można pominąć)
# 3 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
# 1 łyżka wody
# około 1/2 kg jabłek pokrojonych na czastki

Przyrządzanie :

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiąść z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmniejszając obroty miksera do minimum. Dodać olej, wodę i wanilię. Wszystko zmiksować.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (b/g).
Ciasto wylać do formy i ułożyć owoce.
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni przez około 40 min. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego.

Uwaga: smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno 😉😉

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb z cukinii

Pasztet z cukinii

Z larwy w motyla