Bakłażan z mięsem zapiekany w pomidorach

Smacznie,zdrowo i ciekawie.
Bez glutenu bez laktozy.
Dzisiaj wolny dzień więc postanowiłam się rozpieścić , było smaczne więc zostawiam Wam przepis.

Składniki:

✓ 2 długie bakłażany
✓ 1 jajko
✓ 1/2 cebula
✓ 1 ząbek czosnku
✓ pęczek pietruszki
✓ 400 g piersi z kurczaka
✓ przyprawy: sól , papryka ostra,czosnek w proszku,bazylia suszona
✓ 250 ml soku pomidorowego ( passata)

Przygotowanie:

Zacznij od bakłażana.
Umyjei osusz go dokładnie po tym w całości nie odcinając zielonej końcówki połóż na grillu i obracaj tak by z każdej strony był dobrze opieczony.
Jeżeli nie masz grilla zrób tak jak zrobiłam ja.
Trzymaj w palcach zielony koniec bakłażana w początek wbij wisielec zapal palnik i opiekaj nad gazem.
Gdy zobaczysz że jest bardzo gorący i skórką zaczyna się marszczyć włóż go do zamykanej torebki foliowej i zostaw żeby odpoczął.
W tym czasie zmiel pierś z kurczaka dodaj zmieloną cebulę i ząbek czosnku ,jajko, pietruszkę i przyprawy,sól, paprykę,czosnek mielony dokładnie wymieszaj i odstaw
Weź bakłażana wyjmij z torebki i obierz że skóry połóż na folii spożywczej (duży kawałek tak żeby owinął bakłażana ) nałóż mięso zawiń delikatnie folią złap oba końce foli i rób ruchy jakbyś wałkowała aż mięso pokryje dobrze bakłażana.
Przygotuj naczynie żaroodporne wlej sok pomidorowy dodaj suszoną bazylię, sól i czosnek w proszku.
Ułóż bakłażana w naczyniu i wstaw do piekarnika
Pieczemy w 220 stopniach około 30 min.
Dla osób które chcą wzbogacić smak można posypać startym serem lub parmezanem,przed pieczeniem .
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Bożena








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni