Bułki z nasion bez mąki glutenu i laktozy

Udało mi się wymyślić fajne zdrowe bułeczki , które zawierają dużo błonnika i zrobione są z trzech składników nasion zamiast mąki.
Bardzo dobrze wpływają na poprawę pracy jelit, więc zachęcam do pieczenia.
Uwaga
Z mojej porcji wychodzi 7 bułeczek nie zalecam jednak zjadać więcej niż jedną dziennie.

Przygotowanie nasion:

✓ 1 szkl. migdałów
✓ 2 szkl.nasion słonecznika bądź dyni
✓ 3 szkl siemienia lnianego

Wszystko razem zmielić i przełożyć do zamykanego pojemnika.

Składniki na bułki:

✓ 2 szkl zmielonych nasion
✓ 1 jogurt grecki bez laktozy
✓ 2 jajka
✓ 1 łyżka oleju kokosowego
✓ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy,olej kokosowy rozpuścić by był płynny i dokładnie formujemy kulki  układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Delikatnie rozgniatamy dłonią i nacinamy.
Bułki najlepiej formować rękami wcześniej zanurzonymi w wodzie, gdyż ciasto wtedy nie klei się do rąk i łatwiej je formować
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 min po czym zmniejszamy temperaturę 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Jemy gdy dobrze wystygną.
Ja próbowałam z kefirem smakowały super 😊 można jeść z wędlina, serkiem właściwie z czym chcecie

Życzę udanego wypieku

Pozdrawiam serdecznie

Bożena





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni