Pieczone awokado

Zachciewajki trzeba spełniać, więc dzisiaj na obiad zrobiłam sobie pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską,a to wszystko posypane parmezanem 😍
Uwielbiam awokado w takiej postaci i chętnie je polecam Wam do wypróbowania.

Składniki:

✓- 1 awokado
✓- 2 jajka ( małe)
✓- 1 plaster szynki parmeńskiej
✓- 2 małe łyżeczki startego parmezanu
✓ - przyprawy; sól , czosnek w proszku, ostra papryka, szczypiorek.

Przygotowanie:

Awokado myjemy i dzielimy na dwie części.Łyżeczką wydrażamy głębiej w miejscu gdzie była pestka tak by zmieściło nam się jajko i nie wypłynęło na zewnątrz.
Wybijamy jajko i układamy kawałki szynki,doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 min żółtko powinno pozostać lejące.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem i zjadamy ze smakiem 😉

Dajcie znać czy Wam smakowało.
Pozdrawiam
Bożena



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni