Ptasie gnazda

Moi drodzy bardysid cieszę że moje przepisy tak Wam przypadają do gustu.Jestem szczęśliwa że macie ochotę wypróbować i posmakować.Serdecznid Was zachęcam do dzielenia się opinią,komentowania wyrażenia swoich opinii.
Dzisiaj padło na ptasie gniazda, które robię dość często, gdyż bardzo je lubię.A oto dla Was przepis 😊

Składniki:

✓ 3 jajka
✓ sól.

Przygotowanie:

Oddzielamy białko od żółtek . Żółtka układamy delikatnie na talerzu uważając by się nie rozpłynęły.Bialko wybijamy do garnka dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy łyżką białko tworząc trzy gniazda.Do nagrzanego piekarnika ( temperatura 220 stopni) wystawiamy blaszkę i pieczemy około 4/5 min .
Obserwujcie koniecznie , gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Gdy gniazda będą lekko zarumienione wyciągamy blaszkę i w środek wkładamy żółtko.Wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 2/3 min,tak by żółtko pozostało lejące.Po tym czasie wykładamy na talerz ozdabiamy według upodobań i serwujemy ciepłe.Na zimno smakują też dobrze 😉.

Życzę smacznego.
Pozdrawiam

Bożena




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni