Brownie z fasoli

Kochani zostawię Wam przepis na wspaniałe ciasto z fasoli bezmaki, bez cukru.
Osobiście je uwielbiam pilnuję się by nie robić go zbyt często bo wtedy nie mogę się oprzeć i ciągle podjadam.
Proste do zrobienia jeszcze prostsze do zjedzenia ☺️.

Składniki:

✓ 2 puszki czerwonej fasoli
✓ 2 łyżki kakao naturalnego
✓ 4 jajka
✓ 2 łyżki inuliny,stevi bądź innego zdrowego słodzika.
✓ 3 średnie dobrze dojrzałe banany
✓ 2 łyżki oleju kokosowego (może też być oliwa z oliwek)
✓ 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Przygotowanie

Na poczatek fasolę płukany dokładnie pod bieżącą wodą i odstawiamy aby odsaczyła się z wody.
Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Do miski wybijamy jajka i dodajemy kolejno wszystkie składniki,banany kroimy na plastry ,dodajemy na końcu fasolę i miksujemy dokładnie do połączenia składników,aż ciasto będzie gładkie (czym dłużej tym lepiej- średnio 10 min)
Masę wylewamy do wysmarowanej keksowki bądź małej tortownicy i wystawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 60/70 min w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto może być lekko płynne proszę się nie przejmować jak wystygnie konsystencja będzie dobra.
Po wystygnięciu podlewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą ( najlepiej 80 procent kakaa).
Kto lubi i chce może się pokusić o zrobienie domowej polewy.
Życzę wszystkim udanych wypieków i wspaniałej degustacji.

Pozdrawiam serdecznie

Bożena





Komentarze

  1. Zapachniało w całym domu, już się piecze. Dzięki za inspirację Bożenko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Ala serniczek z kaszy jaglanej