Pasta imperiale

Obiecałam przepis na pastę imperiale więc słowa dotrzymuję.Pracy jest dość dużo ale warto bo jest przepyszna ,można zrobić więcej i zamrozić nic się nie dzieje.
Jestem przekonana że zaskoczycie domowników lub gości zarówno kolorami jak i smakiem.



Składniki dla 4 osób

Ciasto pomarańczowe

2 żółtka jaj
2 gotowane marchewki
2 łyżki sera parmezan
2 łyżki mąki 00

Na ciasto czerwone

2 żółtka
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki parmezanu
2 łyżki mąki 00

Na ciasto zielone

2 białka jaj
2 kostki szpinaku-ugotowany i zmeszany
2 łyżki parmezanu
2 łyżki mąki 00

Na ciasto białe

2 białka jaj
2 łyżki parmezanu
2 łyżki mąki 00

Przygotowanie

Weż 4 miski na 4 różne ciasta,w dwóch umiść żółtka w 2 białka,następnie dodaj składnik ,który tworzy kolor do każdej z misek inny według przepisu do białego nic.
Kolejno dodaj parmezan i mąkę ,tam gdzie ciasto będzie za płynne dodaj parmezanu.
Dobrze wymieszaj ,ciasto ma być jednolite i niezbyt płynne.
Ciasto rozprować na płaskiej foremce wyłożonej papierem do pieczenia,nadając kształt prostokątu ,lub kwadratu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.
Po upieczeniu wyjać i ostudzić.
Pokroić w paski a następnie w kwadraciki i wymieszać.
Gotuj w rosole kilka minut,jeżeli nie użyjesz wszystkiej możesz kilka dni przechować w lodówce lub zamrozić.

Tym razem zdjęcia są z internetu ,gdyż przez przypadek wykasowałam swoje.

Wypróbuj i napisz jak smakowało.

pozdrawiam serdecznie

Bożena



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii

Pulpety drobiowe z sosem curry marchewkowo porowym

Zupa krem z dyni